Človek má z polovice rovnakú DNA ako banán, vraj. Tak vedci Junior a Marcel urobili test. Pozrite si, ako vyzerá jeho štruktúra.

(PS: lieh pri pokuse nepožívajte orálne!)

Junior a Marcel: Človek, veľa liehu, banán a DNA

 


UROBTE SI TENTO TEST AJ VY:

Potrebujeme:

*zrelý banán
*pol hrnčeka vody
*lyžičku soli
*uzatvárateľný „zip-top“ sáčok
*tekuté mydlo alebo odmasťovací čistiaci prostriedok
*lieh
*kávový filter
*sklenený pohár
*Drevené miešadlo

Príprava

1. Fľašu s liehom vložte do chladničky alebo mrazničky. Nechajte ju odpočívať počas trvania experimentu.
2. Olúpte banán
3. Vložte banán do uzatvárateľného „zip-top“ vrecka a zavrite ho.
4. Na tvrdom povrchu rozpučte banán tak, aby mal jemnú konzistenciu. Dávajte pozor, aby sa vám sáčok neotvoril.


Postup

Zmiešajte pol šálky horúcej vody a lyžičku soli. Nalejte vodu do tašky a uzavrite vrecko. Jemne miešajte asi 30 až 45 sekúnd. Pridajte polovicu čajovej lyžičky prostriedku na umývanie riadu. Opäť jemne premiešajte tak, aby sa vám nevytvorilo príliš peny. Do číreho skleneného pohára dajte kávový filter. Hornú časť zložte cez okraj pohára, aby ste ho udržali namieste. Opatrne nalejte obsah vrecka do filtra a nechajte niekoľko minút, kým všetko prekvapká dole do šálky. Potom odstráňte filter aj so zmesou, ktorá vám v ňom zostala.
Vezmite lieh z chladničky. Nakloňte pohár a pomaly nalievajte alkohol po stene šálky, kým nie je vrstva tučná 2,5 až 5 centimetrov. Aby ste mali alkohol a banánovú zmes oddelene, musíte to robiť veľmi pomaly.
Nechajte túto dvojvrstvovú zmes odstáť osem minút. Čo vidíte, že sa deje medzi alkoholom a banánovou zmesou? Vyzerá to tak, že vrstvy sa spájajú a vytvárajú sa malé bublinky. Čím dlhšie budete čakať, tým výraznejšou sa táto vrstva stane. Sú to kúsky DNA, ktoré sa spájajú. Vložte do pohára drevené miešadlo. Jemne ho roztočte na mieste tak, aby sa „obláčiková“ vrstva točila. Vyberte miešadlo. Látka, ktorú potom uvidíte na miešadle, je DNA.